BSD

Wajakheel in een notendop

Exodus 35:1 - 38:20

werkman

Mozes verzamelt het volk van Israël en herhaalt alle zaken die God hem in de voorgaande drie parasjas heeft verteld. Daarom is veel van wat wij in de huidige parasja lezen een herhaling van wat we al eerder hebben gelezen.

Ten eerste: het gebod om de sabbat te houden: Zes dagen van de week mogen de Joden werken, maar de zevende dag is een speciale dag van rust en wordt sabbat genoemd.

Vervolgens: Het gebod van God om materialen te geven voor de bouw van de Mishkan (Tabernakel). Allerlei soorten materialen waren nodig voor de bouw van de Mishkan: metalen (goud, zilver en koper); stoffen en materialen (wol, linnen, en huiden); hout, olie, kruiden en edelstenen.

Zodra Mozes was uitgesproken, ging het volk heen om de zaken te brengen voor de bouw van de Mishkan. De mensen waren zo blij om bij te dragen dat zij alles brachten wat ze hadden: juwelen en materiaal en huiden en stoffen. Zij brachten zo veel, dat Mozes hen moest vertellen te stoppen, en toch was er nog teveel.

Opnieuw horen we over de ambachtslieden Bezalel en Aholiab, twee zeer getalenteerde mannen die de leiding over de bouw van de Mishkan kregen.

Dan lezen we over de daadwerkelijke bouw van de Mishkan. Nogmaals, dit alles werd uitvoerig beschreven in de vorige parasjas, maar hier gaat het erover dat ze het daadwerkelijk doen. We lezen hoe ze het maakten:

  1. gordijnen (van gedraaid linnen en blauwe, paarse en karmozijnrode kleurige wol).
  2. kleden (van ram en tachash vellen).
  3. wanden (van acaciahout).
  4. voorwerpen: de ark (van goud en hout met een gouden kroon rondom zijn rand), en de cherubijnen (gesneden uit puur goud), en de menorah (ook puur goud), en het gouden altaar voor de Ketoret [herinneren we ons nog wat dit is van de vorige week?] en de tafel (van hout bedekt met goud) en het koperen wasvat (gemaakt van spiegels geschonken door de Joodse vrouwen)
  5. de voorhof
  6. alles wat verder nog behoorde tot de Mishkan dat wij misschien hebben gemist (diverse accessoires zoals stokken om de voorwerpen te dragen, houders voor de planken voor de wanden, een scherm voor de voorhof, en nog veel meer...)

Bron: Vayakhel Roundup

Pekoedee in een notendop

Exodus 38:21–40:38

pekoedee

Er is een rekening opgemaakt van het goud, het zilver en het koper dat door de mensen, voor de vervaardiging van de Mishkan, geschonken is. Bezalel, Aholiav en hun assistenten maken de acht onderdelen van de priesterkleren - de schort, de borstplaat, de mantel, de kroon, de hoed, de tuniek, de sjerp en de broek - op basis van de specificaties die Mozes in de parasja van Tetsawee had gegeven.

De Mishkan is voltooid en alle onderdelen zijn naar Mozes gebracht, die de Mishkan opricht en het zalft met de heilige zalfolie, en Aäron en zijn vier zonen inwijdt tot priester. Een wolk verschijnt boven de Mishkan, hetgeen betekent dat de Goddelijke Aanwezigheid is gekomen om erin te wonen.

Bron: Pekudei in a Nutshell

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.