BSD

Teroema Notendop

Exodus 25:1 – 27:19

teroema

Het volk van Israël wordt opgeroepen om dertien materialen bij te dragen - goud, zilver en koper; blauw-, purper- en rood geverfde wol; vlas, geitenhaar, dierenhuiden, hout, olijfolie, kruiden en edelstenen - waarvan God tegen Mozes zegt dat zij daaruit: "Voor Mij een heiligdom zullen maken, en ik zal te midden van hen wonen."

Op de top van de berg Sinaï, ontvangt Mozes gedetailleerde instructies over hoe deze woning voor God te bouwen, zodat het gemakkelijk kan worden gedemonteerd, vervoerd en weer in elkaar gezet als het volk rond trok in de woestijn.

In de binnenkamer van het Heiligdom, achter een artistiek geweven gordijn, stond de ark waarin de tafels van getuigenis lagen met daarin gegraveerd de Tien Geboden; op de deksel van de ark stonden twee gevleugelde cherubijnen gehamerd uit puur goud. In de buitenste kamer stond de zevenarmige menorah, en de tafel waarop de "toonbroden" waren gelegd.

De drie muren van het Heiligdom werden gemonteerd met 48 rechtopstaande houten planken, die elk met goud waren overtrokken en waren verankerd door een paar zilveren voetstukken. Het dak werd gevormd door drie lagen bedekkingen: (a) wandtapijten van veelkleurige wol en linnen; (b) een bedekking van geitenhaar; (c) een bedekking van ram- en tachash vellen.

Rondom het Heiligdom en het koperen altaar, stond een omheining van linnen gordijnen, ondersteund door zestig houten pilaren met zilveren haken en voetstukken van koper.

Bron: Terumah i a Nutshell

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.