BSD

Shelach in een notendop

Numeri 13:1-15:41

notendop Mozes stuurt twaalf spionnen naar het land Kanaän. Veertig dagen later komen ze terug, terwijl ze een grote tros druiven, een granaatappel en een vijg dragen, en brengen verslag uit over een weelderig en overvloedig land. Maar tien van de spionnen waarschuwen, dat de inwoners van het land reuzen en krijgers zijn "sterker dan wij"; alleen Caleb en Jozua houden vol dat het land overwonnen kan worden, zoals God het heeft bevolen.

Het volk jammert dat ze liever terugkeren naar Egypte. God besluit daarop dat het binnengaan van Israël in het land veertig jaar wordt uitgesteld, gedurende welke tijd die hele generatie uit zal sterven in de woestijn. Een groep berouwvolle joden bestormen de berg aan de grens van het land, en worden verpletterd door de Amalekieten en Kanaänieten.

De wetten van de Menachot (meel, wijn en olie offers) worden gegeven, evenals het gebod om een ​​deel van het deeg (challah), bij het maken van brood, aan God te wijden. Een man schendt de Shabbat door hout te sprokkelen, en wordt ter dood gebracht. God instrueert om franjes (tzitzit) op de vier hoeken van onze kleding te plaatsen, zodat we niet vergeten om de mitswot (goddelijke geboden) te vervullen.

Bron: Shelach in a Nutshell

Aantekeningen

Home Malben

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tzitzit Een tzitzit is de naam voor de speciaal geknoopte rituele franjes die door religieuze Joden wordt gedragen. De Tzitzit wordt bevestigd aan de vier hoeken van de tallit (gebedskleed).