BSD

Pekoedee in een notendop

Exodus 38:21–40:38

pekoedee

Er is een rekening opgemaakt van het goud, het zilver en het koper dat door de mensen, voor de vervaardiging van de Mishkan, geschonken is. Bezalel, Aholiav en hun assistenten maken de acht onderdelen van de priesterkleren - de schort, de borstplaat, de mantel, de kroon, de hoed, de tuniek, de sjerp en de broek - op basis van de specificaties die Mozes in de parasja van Tetsawee had gegeven.

De Mishkan is voltooid en alle onderdelen zijn naar Mozes gebracht, die de Mishkan opricht en het zalft met de heilige zalfolie, en Aäron en zijn vier zonen inwijdt tot priester. Een wolk verschijnt boven de Mishkan, hetgeen betekent dat de Goddelijke Aanwezigheid is gekomen om erin te wonen.

Bron: Pekudei in a Nutshell

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.