BSD

Parasja Balak in een notendop

Numeri 22:2-25:9

Balak In de vorige parasja lazen we over hoe en wanneer andere landen de Joden aanvielen, en dat ze werden verslagen en hun land veroverd werd. In de parasja van deze week leren we dat Balak, de koning van Moav, heeft gezien wat er met die andere volken is gebeurd en daarom is hij doodsbang. Maar hij weet, dat wanneer hij probeert om tegen de Joden te vechten, hij zal verliezen. Dus bedenkt hij een beter plan. Hij zal een profeet inhuren om de Joden te vervloeken, en dan zal hij in staat om over hen te zegevieren.

Hij huurt Bileam, een niet-joodse profeet, om de Joden te vervloeken, en Bileam zadelt zijn ezel en gaat op reis. God stuurt een engel op zijn pad, die de ezel van Bileam blokkeert. Bij het zien van de engel, gaat hij van de weg af om de engel te omzeilen. Bileam, die de engel niet ziet, slaat de ezel omdat die van de weg afgaat. De ezel opent dan haar mond en begint tot Bileam te spreken en vraagt waarom hij haar slaat! Dan ziet Bileam de engel die hem vertelt dat hij moet weten, dat hij niet in staat zal zijn om de Joden te vervloeken en alleen maar in staat zal zijn om te zeggen wat God hem toestaat.

Zo komt Bileam aan op zijn bestemming. Koning Balak en alle hoogwaardigheidsbekleders zijn aanwezig, wachtend op Bileam, om de Joden te vervloeken. Bileam begint te spreken, en in plaats van de Joden te vervloeken, zegent hij hen! Balak zegt tegen Bileam, "Wat heb je gedaan?! Ik huurde je in om de Joden te vervloeken, en in plaats daarvan zegen je ze!" Bileam antwoordde dat hij alleen de woorden kan zeggen die God hem in zijn mond geeft.

Balak neemt Bileam mee naar een andere berg, in de hoop dat een verandering van plaats hem in staat zal stellen om meer succesvol te zijn in het vervloeken van de Joden. Maar toen Bileam weer begon te spreken, sprak hij zelfs meer zegeningen uit! Deze keer zegt Balak gewoon: "Genoeg! Zegen ze niet en vervloek ze niet. Zeg helemaal niets meer!" Maar Balak wil dat het echt werkt, dus gaan ze naar een laatste plaats. Er wederom opent Bileam zijn mond en weer kwamen er zegeningen.

Uiteindelijk werd Balak echt boos en zei: "Ik huurde je in om mijn vijanden te vloeken, en in plaats daarvan heb je ze drie keer gezegend!" Bileam antwoordde dat hij alleen maar de woorden kan zeggen die God hem zegt en dan eindigt hij met een profetie over de tijd van de Messias.

Helaas, begonnen de Joden toen te zondigen door afgoden te dienen en contact te hebben met niet-joodse vrouwen. Een man genaamd Zimri neemt een Midjanitische vrouw naar zijn tent, en een felle plaag begint zich te verspreiden, waardoor veel Joden worden gedood. Pinchas, de kleinzoon van Aaron, weet wat hij doen moet. Hij neemt zijn speer en doodt Zimri en de vrouw, en de plaag stopt.

Blijf op de hoogte. Volgende week horen we over de beloning van Pinchas voor deze heldendaad.

Bron: Balak

Aantekeningen

Home Malben

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.