BSD

Parasjat Tazria.

Wanneer was je laatste spirituele onderzoek?

Bron: Breslev.co.il In deze parasja lezen we alles over de onderzoeken van de Kohen - Joodse priester - om bij mensen te bepalen of ze werden getroffen door de ziekte tsara'at, de melaatse vloek. Het was een fysieke inspectie, die spirituele implicaties had. De persoon kan worden gekwalificeerd als rein, of wat God verhoede onrein. Allemaal afhankelijk van de resultaten van het onderzoek door de Priester.

Ik kon het niet helpen maar ik moet denken aan het jaarlijks vereiste medisch onderzoek door de dokter. We gaan dan voor een routine onderzoek - lengte, gewicht, bloeddruk, cholesterol, stresstesten, een kleine trap op en neer en de loopband.

Het is een lichamelijk onderzoek met spirituele implicaties.

Maar heb je er ooit aan gedacht om voor een "spiritueel" onderzoek te gaan?

Wat is onze "lengte"? Lopen we rechtop? Zijn we trotse en oprechte Joden, of gaan we gebukt onder de last van een minderwaardigheidscomplex?

Hoe zit het met ons "gewicht"? Hebben we een goed uitgebalanceerd dieet van de Tora, hebben wij voldoende voeding voor onze ziel, of hebben we last van spirituele ondervoeding?

En hoe gaat het met ons hart? Een Joods hart pompt niet alleen bloed rond; maar ook warmte en liefde. Een gezond Joods hart is zijn emotionele centrum. Het voelt de pijn van een ander. En gezonde harten zijn geïnspireerd door de gebeurtenissen die onmiskenbaar verwijzen naar God in de wereld. Als we niet voelen wat we zouden moeten voelen, dan lijden we misschien aan geblokkeerde slagaders.

Toen de dokter mijn bloeddruk opnam, legde ik meteen een relatie met het aanleggen van tefillien. Ik herinnerde me het verhaal van de eenvoudige boer, die voor zijn eerste medische controle ging. Toen de dokter zijn bloeddruk controleerde, vroeg hij waar dat allemaal voor was. De dokter legde geduldig dat hij de hartslag controleerde. "Maar waarom doet u dat aan mij hand als u mijn hart wilt controleren?" "Wanneer ik je hand controleer," antwoordde de arts, "weet ik hoe je hart functioneert." De hand die liefdadigheid geeft, bijvoorbeeld, geeft aan dat deze is aangesloten op een gezond Joods hart.

Toen kwam de stresstest - de trap op en neer, weer omhoog en weer naar beneden, en opnieuw en opnieuw. Hoe gaan wij om met de ups en downs van het leven? Zijn we zelfvoldaan en arrogant als we omhoog, en neerslachtig en depressief als we naar beneden gaan? Hoe gaan we om met stress? Hebben we vertrouwen in God dat alles een doel heeft en voor het allerbeste is? Of worden we boos en bitter wanneer het leven tegenzit?

Tot slot was er de loopband. Ik heb echt een hekel aan loopbanden. Na twee minuten, zei ik tegen de verpleegster dat ik er genoeg van had. "De dokter zei dat je vier minuten moet lopen," zei ze me streng. "Vier minuten?" Riep ik. "Dat voelt als vier uur!"

Leven kan een vervelende loopband zijn. We ervaren dat we rennen en nog eens rennen en dat we nergens heen gaan. Een slopende wedloop. Ook als je wint, blijft de vraag waar het allemaal om draait en waarom we zo hard werken zonder een zinvolle beloning.

Dus waarom gaan we dit jaar, in aanvulling op de fysieke controle, niet voor een spirituele controle? Zoek een Kohen, een Joodse spirituele leraar, die je ziel kan onderzoeken op zijn gezonde eigenschappen evenals je noodzakelijke groeipunten, en je een geestelijke fitness programma op maat kan voorschrijven. Mogen we allemaal gezond zijn, lichamelijk en spiritueel.

Door Yossy Goldman. Bron: When Was Your Last Spiritual?.

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Aantekeningen

Home Malben

printer

Emuna is het standvastig geloof in een enige, soevereine, alwetende, welwillende, geestelijke, bovennatuurlijke en almachtige Schepper van het universum, die wij God noemen. Emuna bestaat uit drie niveaus: Niveau één is het geloof in de Goddelijke Voorzienigheid; Niveau twee is het geloof dat Hashem alles doet wat het beste voor ons is; Niveau drie is het geloof dat Hashem alles doet met een specifiek doel. Deze thesen zijn nader uitgewerkt in het boek "The Garden of Emuna".

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tefillien zijn gebedsriemen.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.