BSD

De enige van het jaar

Hoeveel zijn we?

dag 1 Daar is ons dierlijke zelf, die hongert naar lusten en zijn giftanden laat zien wanneer hij wordt uitgedaagd; dan ons emotionele zelf, die liefheeft en vreest, jubelt en zieltoogt; ons intellectuele zelf, die waarneemt en analyseert en overweegt; ons spirituele zelf, dat streeft en verlangt, aanbidt en vereert. Er is de zelf toen je 8 jaar was, en de zelf als je 80 wordt. Er is de zelf van afgelopen dinsdag, toen ik in een slechte bui wakker werd, naar mijn kinderen snauwde, ineenkromp voor mijn baas, achter mijn rug bestookt door mijn collega's en die een telefoongesprek beëindigde met mijn schoonmoeder; er is de zelf die ik morgen zal zijn, als ik mijn gezin liefheb, respectvol maar vastberaden ben bij mijn baas, en vriendelijk, eerlijk en zorgzaam zal zijn voor iedereen.

Hoe kunnen we ons voorstellen, dat in het conglomeraat van cellen, organen en ledematen, dat we ons "lichaam" noemen, en die stijgt en daalt in wat wij "tijd" noemen, slechts één enkel en uniek "Ik" woont?

Maar op een of andere manier zijn we hiervan overtuigd. We kunnen het niet identificeren of beschrijven, noch weerspiegelt het ons dagelijks leven. Maar we weten dat het er is. Wat betekent het dat het er is; anders gezegd, waar komt deze kennis vandaan?

Een enig "Ik" betekent dat ons dierlijke, emotionele, intellectuele en spirituele zelf een gemeenschappelijke bron en doel hebben. Het betekent dat alle momenten van ons leven met elkaar verbonden zijn: wat we nu zijn en wat we morgen zullen zijn en doen, is de som en het resultaat van wat we, gisteren en eergisteren, waren en deden. Een enig "Ik" betekent dat het verleden inwisselbaar is. Een enig "Ik" betekent dat we de harmonie in ons leven kunnen bereiken.

De Tora verwijst naar de dag van Jom Kippoer als "achat bashanah", "eens per jaar." Maar de Hebreeuwse woorden "achat bashanah" kunnen we ook vertalen als "de enige van het jaar." Yom Kippoer, verklaren de Chassidische meesters, is de dag, dat onze intrinsieke eenheid naar de oppervlakte stijgt.

Want 364 dagen per jaar, liggen de fragmenten van ons leven en onze persoonlijkheid verspreid over de kamers van onze ziel en over de uitgestrektheid van ruimte en tijd. Op Jom Kippoer, zijn wij bevoegd om hen te verenigen met hun bron en wijzen ze naar hun doel.

Van d hand van Yanki Tauber. Bron: Day One

Aantekeningen

Home Malben

printer

Jom Kippoer is de Grote Verzoendag.

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.