BSD

Het sprinkhaan complex

sprinkhaan Erg genoeg kwamen de spionnen, die door de Joden voor onderzoek naar het land Kanaän waren gestuurd, terug met een negatief verslag. Triest was het dat het volk zo dom was hen te geloven en begon te treuren en te kreunen. Erger nog, God strafte het volk met veertig jaar rondzwerven in de woestijn. De ware tragedie kan echter zijn dat heel het sorry verhaal voorkomen had kunnen worden met slechts één counseling sessie door een goede psycholoog...

De hedendaagse goeroe, van welke richting ook, is het erover eens dat de fundamentele fout, die ons verhindert, dat we ons ware potentieel bereiken, dat we nieuwe kansen zien, dat wij de hindernissen van het leven overwinnen enzovoort, enzovoort, is een onvoldoende gevoel van zelfvertrouwen. Effectiviteit in het leven, is ons verteld, is gebaseerd op het geloof in onszelf, en dan niet langer op ons gat blijven zitten, maar naar buiten gaan en iets doen.

En dat is waar de spionnen aan ten prooi vielen: een gebrek aan vertrouwen.

"We zijn niet in staat om tegen dat volk op te trekken, want het is sterker dan wij......Wij waren als sprinkhanen in onze ogen, en dat waren wij ook in hun ogen." (Numeri 13:31-33)

Bijna elke Bijbel commentator merkt op dat een gebrek aan zelfvertrouwen van de spionnen duidelijk aanwezig is. Uiteraard leidde hun eigen laag gevoel van eigenwaarde bij de Kanaänieten naar een even slechte inschatting van de kracht van de Joden. Wanneer we krachtig handelen, met een verwachting van succes, hebben anderen de neiging om onder de indruk van onze aura te komen, en de overwinning is onvermijdelijk. Omgekeerd, wanneer we bedeesd zijn, bewust van onze (vermeende of echte) onvolwassenheid en incompetentie, dan kunnen de meningen van anderen automatisch in overeenstemming zijn met onze verwachtingen.

Naar wie ben jij op zoek?

Rabbijn Menachem Mendel van Kotzk, de "Kotzker Rebbe," breidt deze logica uit boven die van de handelaren. De deskundigen adviseren ons dat het tentoonspreiden van zelfvertrouwen uiteindelijk anderen zal imponeren. Vanuit dit perspectief, is het gevoel van eigenwaarde een truc, niet meer dan een methode van overreding. Of zoals George Burns zegt, "Handelen gaat over oprechtheid, en als je net kunt doen alsof, dan heb je het gemaakt." Echter door ogenschijnlijk mijn eigen zelfbeeld te verbeteren, is mijn onderliggende focus het uiteindelijke effect dat ik op anderen zal hebben.

De Kotzker denkt dat deze aanpak evenzeer gebrekkig is. Mijn taak is om het juiste te doen, ongeacht wat iemand anders ervan vindt. We zijn op een missie van God, en wij kunnen ons niet veroorloven de tijd of moeite te nemen om ons zorgen te maken over wat het publiek zal doen of zeggen. Vanuit dit perspectief begon de zonde van de spionnen, niet toen zij terugschrokken en weigerden te doen wat gedaan moest worden, maar begon lang daarvoor toen zij zichzelf toestonden om zich te laten afleiden van hun missie door zich af te vragen wat de autochtonen van hen zouden denken.

Echt geloof in jezelf is de absolute zekerheid dat wat je doet het juiste ding is en dat je zult blijven vechten tot de klus geklaard is. Het vereist moed om het hoofd te bieden aan een reis van verovering, zonder zelfs een klein ogenblik achterom te zien. Maar het is de enige manier om te garanderen dat je veilig in het Beloofde Land zult aankomen.

Door Elisha Greenbaum

Bron: The Grasshopper Complex

Aantekeningen

Home Malben

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.