BSD

Is alles Oké?

Numeri 25:10-30:1

Eens, in de dagen van Mozes en de Joden in de woestijn, verleiden Moabitische vrouwen jonge joodse mannen. De Almachtige werd boos en stuurde een plaag naar zijn volk. De joden stierven links, rechts. Om de zaken te verergeren, had Zimri, een prins uit de stam Simion, omgang met een Midianitsche prinses, genaamd Kozbi en pronkte met hun illegale relatie voor het aangezicht van Mozes.

Pinchas, een jonge joodse zeloot, en volgens de echte traditie van de zeloten, doodt hij zowel Zimri als Kozbi. Plotseling, stopt de plaag. Er sterven geen joden meer. En God verklaart dat Pinchas geen moordenaar is, maar een held, een verdediger van het geloof, en schenkt hem 's werelds eerste prijs voor de vrede. "Zie, Ik geef hem Mijn verbond van vrede." Hij wordt benoemd tot het priesterschap en zoals dat hoort bij een held wordt een heel gedeelte van de Bijbel naar hem vernoemd, namelijk de parasja van deze week, Pinchas.

Nu heb ik ernstige bedenkingen over de vraag of Dale Carnegie Pinchas zou gebruiken als een rolmodel voor "How to Win Friends and Influence People". En ik wil zeker niet suggereren dat we alle zondaars uit moeten roeien met een speer. Wat passend was in de oudheid is niet perse geschikt voor vandaag. De weg om onder de joden de assimilatie en gemengde huwelijken te stoppen is zeker niet de weg van Pinchas.

Zimri was bewust opstandig. Hij wist heel goed dat wat hij deed verkeerd was. Het was een bewuste provocatie van zijn kant. Aan de andere kant, de meeste mensen die vandaag het jodendom de rug toekeren, doen dat uit onwetendheid. Ze weten het gewoon niet. Niemand leerde hen. Het is niet hun schuld. We kunnen het niet door de vingers zien, maar zulke mensen hebben geen pak slaag nodig. Hun spirituele honger moet worden opgewekt. Zij hebben dringend behoefte aan een opleiding. Ze hebben veel liefde en warmte nodig en mensen die naar hen omzien en met hen de schoonheid van een Sabbat delen of een inspirerende Sjoel ervaring. Laat ze hun eigen joodse identiteit zien en hoe zinvol het echt is, en zij zullen het nooit meer op willen geven.

Wat is dan de boodschap van Pinchas voor onze tijd?

Dat soms, zelfs vandaag de dag in onze super-gevoelige, tolerante samenleving, we een standpunt moeten innemen. Dat er kwesties zullen zijn, die eisen dat wij voet bij stuk houden, dat we vasthoudend zijn, dat wij "Nee!" zeggen.

Het kunnen verschillende zaken zijn voor verschillende mensen. Voor sommigen kan het Jeruzalem zijn, voor anderen Yom Kippur, en voor nog weer anderen is het misschien om vasthoudend te zijn dat de vriend van hun dochter niet kan blijven slapen. Ergens, moet er zeker een grens zijn.

In het algemeen werken diplomatie en positieve aanmoediging veel beter dan vechten. We proberen niet om Joodse heilige fundamentalisten te trainen om rond te gaan om de ongelovigen te doden. Maar onvermijdelijk zullen er momenten zijn dat, zelfs pacifisten zoals wij, de zero-tolerance van Pinchas moeten hanteren. Gelegenheden waarbij het nodig zal zijn om op te staan ​​en met ons gerekend zal moeten worden. Dat wij ook zullen moeten zeggen, "Het spijt me. Ik kan dit soort gedrag niet accepteren. Dit is verkeerd. Stop!"

Zelfs in onze Oké generatie, is niet alles Oké.

By Yossy Goldman

Bron: Is Everything OK

Aantekeningen

Home Malben

printer

Dale Carnegie oorspronkelijk Carnagey (24 november 1888 - 1 november 1955) was een Amerikaanse schrijver en de ontwikkelaar van beroemde cursussen in zelf-verbetering, verkoopkunde, collectieve opleidingen, spreken voor publiek en interpersoonlijke vaardigheden. Hij was de auteur van "How to Win Friends and Influence People", voor het eerst gepubliceerd in 1936.

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.