BSD

Waarom huurde God geen locatie manager?

manager Deze week is de Tora lezing Bemidbar, "In de woestijn." Deze parasja wordt altijd voor Sjavoeot gelezen. De verbinding is duidelijk - immers Sjavoeot herdenkt het geven van de Tora, een gebeurtenis die plaats vond in de Sinaï-woestijn.

Vraag een willekeurige filmproducent en hij of zij zal u vertellen dat één van de moeilijkste aspecten van een productie de voorbereiding van de set is. Ontelbare uren worden besteed om elk detail te regelen, de bouw van gevels, het kiezen van rekwisieten, en het vinden van een geschikte locatie.

Ook presidentskandidaten besteden veel aandacht aan de selectie van de locatie waar ze voor het voetlicht zullen verschijnen om hun kandidatuur en de campagne aan te kondigen. Welke boodschap zal hij of zij afgeven door de keuze van die bepaalde plaats? Zal die selectie maximale ondersteuning garanderen?

Met dat in het achterhoofd, is het niet verwonderlijk dat God voor de woestijn koos om zich daar te presenteren aan het Joodse volk en hen de Tien Geboden te geven? Waarom startte onze missie in niemandsland? Wat is er toch met de woestijn?

God kende zeker de reisgidsen met hun "100 beste locaties voor vakantie," van de prachtige stranden van Maui tot aan de majestueuze Alpen. Waarom dan werd de Tora in een hete woestijn in het midden van de zomer gegeven? Zeker dit meest dramatische moment in de geschiedenis, rechtvaardigt een indrukwekkend decor!

Maar de verklaring ligt in de vraag zelf besloten. Om dezelfde reden waarom we nooit voor de Sinaï zouden kiezen - zijn eenvoud, saaiheid en leegte - is juist de reden waarom God de Sinaï koos.

Een woestijn is een no-show voor het menselijk leven, vee en productie, een desolaat gebied waar bijna niets kan leven. Een enorme uitgestrektheid van dor land, waardoor het één van de minst wenselijke topografische omgeving is.

God gaf ons daar de Tora om ons te leren, dat het onze taak is om een ​​wereld, die een spirituele woestijn is, waar moraal, ethiek en nederigheid, ontbreekt, te transformeren in een wereld van Tora en vrede.

En meer op persoonlijk vlak: Soms bevinden we ons in een morele Sinai, wanneer onze levens leeg, saai, ongeïnspireerd, deprimerend en dor lijken. Daar, in het bijzonder daar, moet de Tora binnengelaten worden om ons terug te brengen uit de sleur.

Tora is niet alleen voor de synagoge. Tora is ook voor de woestijn.

Of, beter nog: specifiek voor de woestijn.

Door Levi Avtzon

Bron: Why-Didnt-G-d-Hire-a-Location-Manager

Aantekeningen

Home Malben

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.