BSD

Hangen aan het koord

rope

De premier van Israël en de president van de Verenigde Staten zijn in een vergadering in Washington DC bijeen. De premier ziet een ongewoon mooie telefoon op een bijzettafel in de particuliere kamers van de president.

Hij vraagt: "Waar is die telefoon voor?"

"Het is mijn directe lijn naar God."

De president staat erop dat de premier het zal uit proberen, en inderdaad hij wordt verbonden met God. De premier heeft een lange discussie met Hem.

Na opgehangen te hebben, zegt de premier: "Heel hartelijk bedankt. Ik zal nu de telefoonkosten betalen. "De president weigert natuurlijk. Maar de premier is standvastig, en tenslotte geeft de president toe. Hij controleert de teller van de telefoon en zegt: "Oké, de kosten zijn $ 100.000." De premier tekent vervolgens een cheque.

Een paar maanden later, is de president op een officieel bezoek in Jeruzalem. In de kamer van de premier ziet hij een telefoon identiek aan de zijne, en hoort dat het ook een directe lijn naar God is. De president herinnert zich dat hij een dringende vraag heeft, en vraagt ​​of hij de telefoon mag gebruiken. De premier gaat hier graag mee accoord en geeft hem de telefoon.

Na opgehangen te hebben, biedt de president aan de telefoonkosten te betalen. De premier kijkt naar de teller en zegt: ". Eén shekel" De president kijkt verrast: "Waarom is dat zo goedkoop?"

De premier lacht: "Het was een lokaal gesprek."

Op Rosj Hasjana, denk ik aan God alsof Hij op loopafstand van mijn fluisterende lippen staat. Deze gedachten ontlokken mij een authentiek gebed.

Het is geen toeval dat de lezing van Ha'azinu, het gedeelte dat steeds wordt gelezen in de buurt van de Hoge Heilige Feestdagen, onze verbinding legt met God alsof je verbonden bent met een koord! Deuteronomium 32:9 luidt: "Want het deel van Hashem is Zijn volk; Jacob is het koord Rasji) van zijn erfenis.

"De analogie van een koord, waarvan het boveneinde met boven is verbonden en de onderste met de ziel, waarbij het boveneinde hierboven is gebonden en het ondereind in het lichaam, aldus Rabbi Schneur Zalman van Liadi in de Tanya.

Er zijn vele ingrijpende gevolgen, en lessen, van het beeld van een koord in Ha'azinu beschreven:

  1. Zoals een koord uit veel strengen bestaat zo is ook onze relatie met God veelzijdig, multi-zintuiglijk en is het zijn complexiteit dat kracht geeft.
  2. Elk van de 613 geboden is een draad van een dikker koord dat ons intens verbonden houdt met God. Helaas, veroorzaakt het verwaarlozen van een gebod, dat sommige draden breken en het hele koord verzwakken.
  3. Een ruk aan de onderkant van een koord brengt ook de bovenkant van het koord omlaag. De implicatie is dat alles wat ik doe God zelf beïnvloedt. Hij is het andere eind van mijn koord. Als ik val, sleur ik Hem mee.
    Nu, dit laatste is een beangstigende gedachte. Het lijkt alsof het God kwetsbaar maakt. Maar volgens de Kabbala, deelt Hij iets van Zijn creatieve levenskracht toe aan heilige creaties, en dat wordt kedushah genoemd; en sommige van deze krachten "wierp Hij over zijn rug" om de stromingen die tegenstrijdig zijn met Hem, de Sitra Achara, te vitaliseren. Wanneer ik de mij door God gegeven energie misbruik, dan eigen ik mij eigenlijk God's levenskracht toe door de overdracht van de heilige energie die in mij is geïnvesteerd aan het rijk van de Sitra Achara.
  4. En tenslotte: God is met ons, zelfs als we vallen. Het koord zorgt ervoor dat we nooit alleen in een crisis zijn. Net als een ouder die mededogen met een smerig kind heeft, is God gepijnigd door onze strijd en wacht Hij gretig op onze terugkeer naar Hem.
Door Rochel Holzkenner. Bron: Hanging On by a Rope

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.