BSD

Wees voorzichtig met wat je denkt

microfoon In onze tijd van politieke correctheid hebben velen, die beroepshalve frequent met een microfoon te maken hebben, de vermeende gemeenplaats aangenomen "het maakt geen verschil wat je denkt, het enige dat telt is wat je zegt." Een stille kwezelaar is een liefhebber van de mens. Een vocale kwezelaar is de personificatie van het kwaad.

Wat je dan hebt is een stelletje politici, media personeel en leiders op alle gebieden, die speciale cursussen volgen om te leren "om niet te zeggen wat je denkt, maar in plaats daarvan wat aanvaardbaar is," en "nooit je dweperij verbaliseren, want er zit misschien wel een geheim opname-apparaat onder je stoel."

In de afgelopen jaren hebben we heel wat mensen van hoge plaatsen zien vallen door het zeggen van de verkeerde dingen op het verkeerde moment. Grote carrières gingen ten onder door "een zwak moment." Veel experts en gewone mensen vragen zich af of mensen het verdienen om door "één zwak moment" zo diep te moeten vallen.

En het gezond verstand roept het uit: Echt waar? Eén zwak moment, is dat alles? Hoe zit het met "een zwak leven," wanneer de geest al jaren en jaren in een poel van haat mocht zwemmen? Is het niet duidelijk dat dit niet een slip van een tong was, maar eerder een lawine van de geest?

In het boek Deuteronomium vinden we een aantal verzen die beginnen met de woorden: "Als je zou zeggen in je hart ..."

Als je zou zeggen in je hart: "Deze volken zijn talrijker dan ik, hoe kan ik hen ooit verdrijven?" (7:17)

Je zult in je hart zeggen: "Mijn kracht en de sterkte van mijn hand hebben mij dit vermogen verworven..." (8:17)

Mozes waarschuwt de Joden geen gevoelens van angst en hoogmoed in hun hart te koesteren. Hij waarschuwt hen niet voor de politieke correctheid - "Wees voorzichtig met wat je zegt" - maar in plaats daarvan, "wees voorzichtig met wat je denkt en voelt." En de reden is duidelijk: een tong heeft van zichzelf geen geest; het braakt uit wat zich in de geest bevindt. Het is het twee-jaar-oude kind, die de geheime gesprekken van zijn ouders met de wereld deelt.

Onze wijzen hebben gezegd dat iemand moet bedenken dat "mond en hart gelijk" zijn. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar veel meer om wat je denkt.

De les van dit alles?

Racisme, haat, onverdraagzaamheid, en roddels moeten worden gewist voordat de woorden de trein naar de microfoon nemen. Want wanneer ze eenmaal op het station van de geest zitten is het te laat; de trein komt eraan. En dan is er geen weg terug.

By Levi Avtzon.

Bron: Careful What You Think

Aantekeningen

Home Malben

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.