BSD

Onze fietsroute

cycling

Een tijdje geleden, maakte mijn familie een fietstocht in een afgelegen gebied langs schilderachtige natuurpaden. De route was een paar mijl lang, en als je het had uitgereden had je een volledige cirkel gemaakt en kwam je uiteindelijk terug bij het begin.

In de route kwamen kleine heuvels voor. We hielden ervan van die heuvels naar beneden te fietsen; het was moeiteloos en plezierig, de zwaartekracht deed al het werk voor ons.

Bergop was echter een ander verhaal. Dan wordt het zwaar. We moesten al onze spierkracht gebruiken om vooruit te komen. Maar we leerden al snel dat als we de dynamiek van de daling gebruikten dit de stijging van de rit gemakkelijker maakte. Het hielp ook om in gedachten te houden dat na een zware inspanning, we al snel beloond zouden worden met misschien wel een leuke rit bergafwaarts.

Het leven is vol van deze heuvels, groot en klein. Soms fietsen we op Easy Street, genieten van de tocht. Dikwijls voelt het alsof we veel energie moeten gebruiken en maar langzaam vooruit komen.

Maar het maakt niet uit hoe kort of hoe lang de ritten naar boven of beneden zijn, het patroon is gelukkig cyclisch; heuvels gaan over in valleien, en daarna komen er meer.

Deze week vieren we de vreugdevolle feestdag van Simchat Torah, en eindigen we de jaarlijkse cyclus van de Tora lezingen. De Tora is verdeeld in porties; elke Shabbat lezen we één, soms twee porties, om de hele Tora te voltooien. Om onze voltooiing van de cyclus te vieren, dansen we op Simchat Torah vreugdevol met de Tora in kringen die rond en rond gaan, als gevolg van de cirkels en de cyclus van het leven zelf.

Interessant is dat de laatste Toralezing, Vezot Haberachah, geen eigen Shabbat heeft waarop het wordt gelezen. In plaats daarvan lezen we het op de feestdag van Simchat Torah, terwijl op de Shabbat volgende op Simchat Torah we beginnen met het eerste deel van de Tora Bereishit.

Misschien is dit het punt dat er nooit een Shabbat moet zijn waarin de Tora wordt gesloten. Integendeel, de lezingen zijn continu, altijd voortdurend, en beginnen onmiddellijk opnieuw, nemen nooit een pauze en eindigen nooit.

Simchat Torah markeert de climax van een periode van de drie weken van de Hoge Feestdagen, variërend van ontzagwekkend tot vreugdevol. Als een brug tussen de feestdagen en de rest van het alledaagse jaar, het zijn de meest vreugdevolle feestdagen, zelfs meer dan Soekot, het is het seizoen van vreugde.

Misschien is haar boodschap voor ons dat het leven vol cyclische ups en downs kan zijn, maar te allen tijde moeten we niet vergeten om naar voren te blijven bewegen. En alleen door middel van onze continue beweging naar voren, het rijden over heuvels en door valleien, zullen we de grootste vreugde vinden, in de continue cyclische weg van het leven.

Ik wens u meest vreugdevolle feestdagen!

Door Chana Weisberg. Bron: Our Cycling Path

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.