Het jaarlijkse telegram

Bron: Breslev.co.il Stel je voor dat je werkgever je belt om op kantoor te komen voor een gesprek van hart tot hart. Hij heeft een speciale uitdaging voor je, en hij is ervan overtuigd dat je kunt slagen. Maar je zult je permanente thuis voor onbepaalde tijd moeten verlaten. Je gaat ermee akkoord.
Je werkgever voert een internationaal telefoongesprek en regelt alles wat je nodig zult hebben - woonruimte, middelen van vervoer en al wat je nodig hebt tot in het kleinste detail.

Je werkgever vertelt je dan dat hij toezien zal op wat je doet. Je zult het niet merken, maar op grond van onmiddellijke berichtgeving, internet telefonie, en alle soorten nieuwe technologie, zal hij altijd met je zijn.

Hij waarschuwt je dat je taak niet gemakkelijk zal zijn. Maar als troost, zul je een flink aantal voorzieningen ontvangen om je werk aangenamer te maken. Toch waarschuwt hij je ook je niet te concentreren op de voorzieningen, maar op het uitvoeren van je uitdaging en het invullen van je missie op de best mogelijke manier. Als je slim bent, dan zul je acht slaan op de woorden van je werkgever, want hij wil dat je, meer dan wie ook, zult slagen.

Drie verschillende vluchten en twintig uur in de lucht voeren je naar je bestemming. Zeker voel je je erg eenzaam. Maar ja, je werkgever regelde een mooi penthouse op de 42e verdieping met een adembenemend uitzicht over de stad en de omringende oceaan. Je hebt een barmeubel gevuld met het beste wat er is, van 40-jaar oude authentieke Highland-Scotch whisky tot een 35 jaar oude Chateau-de-Rothschild Cabernet. Je hebt een enorm privé vertrek met een complete garderobe. De koelkast en kasten zijn gevuld met je favoriete gerechten.

Eenmaal per jaar, krijg je een telegram (ja die dingen bestaan nog steeds) van je werkgever. Hij herinnert je eraan je te richten op je missie, en dat het penthouse en alle voorzieningen tijdelijk zijn. Je bent altijd verbaasd hoe moeilijk het is dat te onthouden, daarom waardeer je echt het jaarlijkse telegram van de baas.

Sukkoth is het jaarlijkse telegram dat we krijgen van onze geliefde Vader in de hemel. Hashem herinnert ons eraan dat het leven in deze wereld is, als een voor een bepaalde tijd gehuurd appartement dat niet verlengd kan worden. Als je tijd voorbij is, moet je je koffers pakken en vertrekken.

In deze wereld zijn we allemaal huurders. Niemand is eigenaar van de eigendomsakte. Hashem is de verhuurder, en Hij geeft ons onze lichamen als tijdelijk onderkomen voor de ziel, zodat we onze missie op deze aarde uit kunnen voeren en de juweeltjes van Tora kennis en goede daden kunnen vergaren die in de volgende wereld waardevol voor ons zullen zijn.

Als huurders, moeten we de huur betalen. Als we slim zijn, voldoen we graag aan onze verplichtingen voordat hij op onze deur klopt. Als we onze huur in deze wereld niet hebben betaald, betalen we een zware straf in de volgende wereld.

Mensen klagen in deze wereld over testen, beproevingen en zelfs over kleine ongemakken. Elke afwijking van onze "comfort zone" is genoeg om veel mensen te doen schreeuwen. Maar nogmaals, de "huur" die we in deze wereld betalen redt ons van een hoop dwangsommen in de volgende wereld.

Sukkoth is een door de verhuurder vereist verlaten van de "comfort zone". Sukkoth leert ons om ons te richten op het geestelijke en eeuwige, en niet op de materie en het eindige. Zeker we proberen onze Succas te verfraaien zoals we iedere andere mitswa verfraaien; maar toch, hebben we stro, bamboe, en takjes boven ons hoofd en geen modern gemaakt dak.

Overigens kun je de sterren niet zien door een dak van een stenen huis.

Sukkoth herinnert ons eraan dat wij allemaal leven in een tijdelijk onderkomen, en dat we allemaal aan de genade van "De Grote Verhuurder" zijn onderworpen. We moeten onze oprechte dank betuigen voor elke dag dat Hij ons huurcontract verlengt, daarom moeten we elke minuut voor de Tora en de mitswot gebruiken, omdat we nooit weten wanneer het huurcontract eindigt.

Geschreven door Rabbi Lazer Brody. Vertaald uit het Engels door de webmaster.
Bron: The Annual Telegram

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Mitzvah (meervoud is Mitzvoth) is een gebod uit de Tora, een goede daad. Er zijn 248 positieve geboden en 365 negatieve geboden.

Succah is een loofhut die voor het Loofhuttenfeest gebouwd wordt. Het is gebruikelijk voor Joden om te eten, te slapen en op andere wijze tijd door te brengen in de succah.

Sukkot Het Loofhuttenfeest is een bijzonder oogstfeest dat 7 dagen duurt, de afsluiting van alle Bijbelse feesten. De eerste dag geldt als een Shabbat. Lev.23:33-35.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.