BSD

Latkes voor Chanoeka

Benodigdheden:

Kilo geschilde en grof geraspte aardappels
Een geschilde en geraspte ui
Twee eieren
Drie eetlepels meel
Halve theelepel bakpoeder
Halve theelepel zwarte peper
Een theelepel zout
Olie voor de koekepan


Bereiding van de latkes:

De geraspte aardappels en ui met keukenpapier deppen om het overtollige vocht eruit te halen. In een kom aan de aardappels en ui het meel, zout, peper en bakpoeder toevoegen en goed mengen. Vervolgens de eieren toevoegen en goed mengen. Olie in de koekepan verhitten, en telkens een lepel van het latkesmengsel in de koekepan bakken. Afhankelijk van de grootte van de koekepan kunnen er meerdere latkes tegelijk als pannekoeken gebakken worden.

Voor de afwisseling kun je ook grof geraspte zoete aardappelen/ wortels/ courgette etc. aan het aardappelmengsel toevoegen.

Een vrolijk Chanoeka!

Bron: Breslev.co.il

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Jeela

Chanoeka Is het enige belangrijke feest dat niet in de bijbel genoemd wordt. Het wordt gevierd ter herinnering aan de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem door de Makkabeeën, nadat deze, in het jaar 165 voor de gewone jaartelling, de Syriërs verslagen hadden. Daarbij neemt de vondst van een kruikje reine olie, die gebruikt kon worden om de menora in de tempel weer aan te steken, een belangrijke plaats in. Hoewel de hoeveelheid olie slechts voldoende was voor één dag, bleef de lamp door een wonder acht dagen lang branden. Na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. Het viert het behoud van de eigen, Joodse identiteit. Overigens ligt, in onze dagen, de Joodse identiteit opnieuw onder vuur.

Meer informatie over Chanoeka wordt gevonden in dit artikel.