Geef iedereen een kans

Bron: Breslev.co.il Een van de belangrijkste aspecten van Rosh Hashana is geen slechte dingen te zeggen over iemand anders. Als je wilt dat G-d je een kans geeft, geef zo ook iedereen een kans om weer te beginnen.

Dus mijn dierbare broeders en zusters, het is pas na Rosh Hashana wanneer ons begin zo sterk is, wanneer we het gevoel smaken dat onze binnenkant nooit was besmet en we naar de "Heilige Schoonmaker" gaan, de Meester van de Wereld, die alle vlekken uit ons hart en het stof van onze ziel verwijdert. En Hij doet dit, terwijl we zingen en dansen. Op Jom Kippoer vertellen we Hem al onze fouten, omdat we al zo veel innerlijke kracht hebben.

Alsjeblieft, alsjeblieft, geef elkaar kracht. Stop nooit elkaar te complimenteren en vooral je kinderen, wiens zelfvertrouwen van jou afhangt! Op Rosh Hashana telt elke seconde als duizend jaar.

Onze heilige meester Reb Nachman zegt: Het grootste geschenk dat we aan iemand kunnen geven is om hem zijn zelfvertrouwen terug te geven.

Wanneer we een fout maken, doen we niet alleen fout, maar onze ziel verschrompelt en we kijken op onszelf neer. Een heel jaar van fouten - Gevalt! Hoe kijken we naar onszelf? Er is niet veel voor nodig om op te geven over iemand anders, maar op te geven over onszelf is altijd als de Federal Express 1).

Om het lef te hebben om echt opnieuw te beginnen, vergt veel innerlijke kracht. Dus op Rosh Hashana, de heiligste dag, hebben we het niet over onze fouten, ten einde de kracht te hebben om voor G-d te staan als pasgeboren baby's. Onze heilige rabbijnen leren ons dat het geluid van de shofar het geluid is van onze diepste ziel en hart, maar ook het geluid van een pasgeboren baby. Het is alles. Het maakt ons wakker, geeft ons kracht, herinnert ons eraan hoe heilig we zijn en hoe heilig we kunnen zijn en ook hoe dichtbij we zijn en hoe gemakkelijk het is om de beste en meest verhevene te zijn.

Huilen met je hele wezen of huilen om niets

Weet je, het hangt ervan af hoe je huilt. Je kunt huilen met je hele zijn, of je kunt huilen met niets. Ik heb het niet over huilen in het algemeen. Ik heb het over atzvut, deze dode wijze van verdriet.

Luister, Op Rosh Hashana en Jom Kippoer huilen we de hele tijd. Het zijn de heiligste tranen.

Stel je voor dat iemand naar je toe komt en zegt: "Weet je, ik hou zoveel van je, ik wil echt je grootste vriend zijn." Wanneer hij huilt terwijl hij dit zegt, weet je, zal het je hart op duizend manieren openen. Maar als iemand komt en huilt en zegt: "Weet je, ik was in de schoonheidssalon, snif, snif, en ze onthaalden me, boo boo, en ik betaalde vijf euro extra, boo boo boo." Wat voel je dan?

O wee. En zelfs als deze vrouw je moeder is, oké? En je echt van je moeder houdt, maar je kunt dit gewoon niet uitstaan. Zeg je: "O wee" en je klopt haar op de rug.

Er is een zeer groot verschil tussen huilen voor iemand en huilen over niets. Als ik huil voor G-d, dan is dat het heiligste ding. Misschien huilt Hij met mij. Maar als ik huil over iets en ik vertel het aan God dan is het niet zo goed. Ik moet huilen voor G-d.

Het is gewoon een geschenk

Onze godsdienst is echt een godsdienst die stelt dat je "niets verdient". We komen niet naar God om Hem te vertellen: "Wij verdienen dit en dat." Laten we als voorbeeld nemen de manier waarop we willen bidden op Rosh Hashana, en de manier waarop de oude mensen baden op Rosh Hashana... Sommige mensen zeggen: "Er zijn maar en paar zonden die ik deed, in de tussentijd echter deed ik dit en dat goed. "Ze zijn niet klaar om te ontvangen, je ontvangt pas zonder het te verdienen.

Je ziet, als je op het niveau bent dat je weet dat je niets verdient, dan ben je degene die het meest verdient. Want dit is het; G-d's rijkdom is voor diegenen die het niet verdienen. Maar het moment dat je echt weet dat je niets verdient, dan verdien je het.

* * * * * ** * ** * ** * ** * *
Uittreksel uit "Rebbe Nachman Says", de leringen van Rabbi Nachman van Breslev zoals onderwezen door Rabbi Shlomo Carlebach z"tl

Noot van de vertaler.
1) De Federal Express (later officieel bekend als de Federale) was de naam van een passagierstrein geëxploiteerd door de Pennsylvania Railroad en de New York, New Haven en Hartford Railroad. De trein liep van 1912-1971 tussen Washington, DC Union Station en Boston en South Station Massachusetts's.

Samengesteld en bewerkt door Ziv Ritchie. Vertaald uit het Engels door de webmaster.

Bron: Give Everyone a Chance

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Jom Kippoer is de Grote Verzoendag.

Rosh Hashana is het Joods Nieuwjaar. Valt meestal in de maand September van onze kalender. Inde Joodse kalender is het op de eerste 2 dagen van de maand Tishrei.

Shofar is gemaakt van de hoornen van een ram. Op de shofar wordt onder andere geblazen op Rosh Hashanah en Yom Kippur.