Herstel en herbebossing
De 15e dag van de Hebreeuwse maand Shvat valt dit jaar op donderdag 20 januari 2011. Deze wonderschone dag is het Nieuwjaar van de bomen. Het is tevens mijn jaarlijkse gelegenheid om over één van mijn favoriete onderwerpen te schrijven. Een groot deel van mijn Landbouwkunde studie aan de universiteit van Maryland betrof boomgaard- en bosbouwteelt. Hashem gaf mij eveneens de gelegenheid om met mijn eigen handen honderden bomen te planten van de Golan tot de Negev. Ondanks al de moeiten die ik ondervond, heb ik toch nog zoete herinneringen als fruitboomteler in het voortreffelijke land Israël, aan mijn jaren die aan mijn teshuva voorafgingen. Tot op de dag van vandaag houd ik ervan om hitbodedut te doen tussen de bomen van het veld. Rebbe Nachman van Breslev schrijft dat wanneer wij tot Hashem in een persoonlijk gebed buiten in het veld spreken dat dan de bomen ook meedoen.
Dat klinkt allemaal leuk en aardig mag je zeggen, maar dat verklaart nog steeds niet waarom het Jodendom een Nieuwjaar van de bomen nodig heeft. Zijn wij soms een soort Greenpeace? Zijn wij soms de beschermers van de burgerlijke rechten van de bomen.
Nee, wij zijn de bomen. De Tora zegt in Deuteronomium 20:19 dat de mens een boom is van het veld".
De recente brand op de Karmel in Israël heeft meer dan 12500 acres aan bos vernietigd. Gerekend dat een gemiddelde pijnboom-poting negen vierkante meter per boom is, dan betekent dit dat Israël bijna zes miljoen bomen heeft verloren. Dat is helaas een zeer bekend cijfer of niet dan 1).
De heilige Ariza'l, de vader van de Kabbala verklaart de reden die achter de zegen van de bomen, die wij elke lente weer zeggen, ligt. Hij zegt dat er een gereïncarneerde ziel in elke boom aanwezig is. Dat heb ik zelf als fruitboomteler ervaren. Iedere keer in de snoeitijd van mijn perzikbomen snoeide ik hen met zoveel liefde en trots, zoals een kapper het kapsel van Miss America zou verzorgen. Mijn bomen hebben mij altijd met een fenomenale oogst terugbetaald.
Ja, de bomen hebben zielen. Dat betekent dat wij zes miljoen zielen in de Karmelbrand hebben verloren.
Dat is het verhaal van Jood te zijn.
In het chassidisme van Breslev bestaat een belangrijk begrip: hitchazkut of wel persoonlijke versterking. Rebbe Nachman en Rebbe Natan waren de meesters van hitchazkut. Zij leren dat het niet erg is hoe hard of hoe vaak wij vallen, wat telt is hoe snel wij weer op de been zijn.
Een tweede belangrijk principe van hitchazkut is om nooit diep in het verleden te graven. Stof jezelf af en ga verder.
Oké, er was een brand. De onderzoekcommissie zegt dat de regering meer had moeten investeren in blusmaterialen. Dat is juist, maar dat is niet het belangrijkste.
Na de Tweede Wereldoorlog was het belangrijkste punt op de Joodse wereldagenda om Joodse zielen naar het land Israël te brengen en te planten. Hier hebben wij een enorme vernieuwing en renovatie van het Tora Jodendom in de afgelopen zestig jaar zien plaatsvinden. Wie had ooit gedroomd van een Baal Teshuva beweging met een in bijna miljoenen oplopend getal, met rituele badhuizen en strikt kosjere winkels in elke woonwijk? Wie had ooit gedroomd dat er talmoedleerhuizen en seminaries in elke stad zouden zijn.
Tu B'Shvat leert ons om niet het verleden te betreuren maar om de mouwen op te stropen en de schop te pakken en te beginnen met het planten van bomen in het schitterende land Israël. De brand doet er niet meer toe, wat nu telt is hoe snel elke kwekerij en kas ons van nieuwe kiemplanten, die wij nu nodig hebben om ons geliefde land van Israël weer volop te laten groenen, kunnen voorzien. De herbebossing is een reëel deel van ons nationaal herstel.
Vergeet niet dat bomen regen nodig hebben. De Jeruzalemse Talmoed leert ons dat emuna bijdraagt aan regen.
Nu kijk eens in waarin deze mooie spiritueel beïnvloede keten van gebeurtenissen resulteert: emuna leidt tot regen, regen leidt tot bomen, bomen leiden tot herbebossing en herbebossing leidt tot herstel. Dit is ook een manier om ons te laten zien dat ons hele leven als Joden in het Land Israël afhangt van emuna.
Nu kunnen wij begrijpen hoe een mens een boom in het veld is. Een fijn Tu B'Svat en begin maar te planten.
Noot van de vertaler.
1) De Holocaust met 6 miljoen doden.
Geschreven door Rav Lazer Brody en vertaald uit het Engels door Daniella.
Bron: Restoration and Reforestation