BSD

Is het ethisch verantwoord om een cadeau door te geven?

freegift

Vraag

Is het verkeerd om een ontvangen cadeau aan een ander weggeven? Mijn oom kwam onlangs terug uit Hongkong en bracht voor mijn een erg dure stropdas mee: een groene met rode zigzagstrepen. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt deze te dragen. Ik heb echter een vriend, met dezelfde smaak als mijn oom, die ‘m graag zou hebben. En het is volgend week zijn verjaardag. Is doorgeven geen betere oplossing, dan het in mijn kledingkast te laten aanvreten door de motten?

Antwoord:

Je moet hier goed over nadenken. Een cadeau is aan jou gegeven. Dat betekent dat jij ermee mag doen wat je wilt. Als je het wilt gebruiken als poetsdoek, als halsband voor je hond of het wilt verkopen op Marktplaats dan kan niemand je tegenhouden.

Maar een cadeau is niet alléén maar een cadeau; het is een sentiment, een gedachte, een gevoel. Je oom heeft deze stropdas persoonlijk voor je uitgezocht, denkend dat jij dat zou waarderen. Als hij merkt dat de hond ‘m draagt, of je vriend of dat hij te koop staat op Marktplaats zal hij teleurgesteld zijn. Het is niet de das die je hebt afgewezen, maar zijn betrokkenheid op jou.

Opnieuw! Misschien vindt hij het niet erg of komt hij het niet eens te weten. Dan nog is er een overweging te maken als je hem, als cadeau aan je vriend wilt geven. Je houdt je vriend voor de gek. Als hij deze dure stropdas van jou krijgt zal hij zich overdonderd voelen door jouw vrijgevigheid. Hij zal menen een cadeau terug te moeten geven van nagenoeg dezelfde waarde. En ook al heeft hij eenzelfde goede smaak als de oom, het zal hem geld kosten.

Door de das door te geven aan je vriend scoor je géén punten. Hij denkt dat je genereus bent door hem zo’n waardevol cadeau te geven, terwijl jij feitelijk je niet-gewilde spullen bij hem dumpt. De Talmoed noemt dit “het stelen van iemands welwillendheid”.

Doorgeven mag dan geheel en al koosjer zijn, maar stel jezelf eerst de volgende vragen: Zal ik iemand pijn doen door mijn actie? Was dit cadeau voor mij gekocht, of voor een willekeurig andere persoon? Wordt hier iemand misleid?

Je mag een goede smaak hebben voor stropdassen, maar je wilt géén slechte smaak in iemands mond achter laten.

Door Aron Moss

Bron: Is It Ethical to Regift?

Uit het Engels vertaald door Baruch

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Emuna is het standvastig geloof in een enige, soevereine, alwetende, welwillende, geestelijke, bovennatuurlijke en almachtige Schepper van het universum, die wij God noemen. Emuna bestaat uit drie niveaus: Niveau één is het geloof in de Goddelijke Voorzienigheid; Niveau twee is het geloof dat Hashem alles doet wat het beste voor ons is; Niveau drie is het geloof dat Hashem alles doet met een specifiek doel. Deze thesen zijn nader uitgewerkt in het boek "The Garden of Emuna".

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.