BSD

Mag ik me in een winkel oriënteren om vervolgens, voor minder geld, online te kopen?

cheaper

Vraag

Dit is het probleem. Ik loop in een electronicazaak en vraag de de verkoper welke digitale camera voor mij het meest geschikt zou zijn. De man neemt een half uur de tijd om me de voor’s en tegen’s van verschillende typen uit te leggen. Ik bedank hem, verlaat de winkel; dan ga ik online en bestel exact die camera die hij me geadviseerd heeft, maar wel veel goedkoper qua prijs. Ben ik nu oneerlijk?

Antwoord:

“Gij zult niet stelen” heeft niet alléén betrekking op een materiële diefstal. De Torah waarschuwt tegen "stelen van iemands gedachtegoed," dat betekent hen misleiden door woorden en/ of handelingen die bedoeld zijn om er persoonlijk voordeel uit te halen.

Stel: je gaat trouwen; Je stuurt een uitnodiging naar een kennis, waarvan je weet dat hij de bruiloft niet zal bezoeken. Als je werkelijke motief is dat je een cadeau ervoor in de plaats krijgt en je niet wilt dat hij daadwerkelijk naar de bruiloft komt dan is dat ‘stelen van iemands gedachtegoed’ voor eigen gewin. Als je iemand uitnodigt om dat je hen er graag bij hebt en zij zich niet gedwongen voelen te komen, dan is het goed In zo’n geval ontvang je niet, maar geef je. Het is allemaal afhankelijk van je intenties.

De Talmoed verbiedt de verkoper de prijs van een artikel te vragen als je niet de intentie hebt om het te kopen. Je steelt zijn gedachtegoed door hem te laten denken dat hij een klant heeft. Dit lijkt overeentekomen met de situatieschets over de aanschaf van de camera. De verkoper investeerde een half uur tijd in je in de veronderstelling een koper te hebben. Als je nooit de intentie had om over te gaan tot aankoop van de camera, dan stal je zijn gedachtegoed, omdat hij om niet jou zijn tijd gaf.

Nu kun je stellen dat jou geval verschilt van de Talmoedische zaak. De mandie jou bediende is niet de eigenaar van de winkel; hij werkt er slechts als verkoper. Voor hem maakt het geen verschil of hij verkoopt of niet; zijn functie is het om de vragen van klanten te beantwoorden. Daar zit wat in, maar misschien krijgt hij provisie op elk artikel dat hij verkoopt. Hij zou niet alle moeite hebben genomen als hij geweten had dat je toch niet zou kopen. En dan nog; steel je niet van de winkeleigenaar, die het verkoopteam betaald om serieuze klanten te bedienen?

Je kunt zeggen dat je blijer zou zijn geweest de camera te betrekken van de winkel als de prijs in overeenstemming zou zijn met de onlineprijs. Dus je hield jezelf niet voor de gek, je vergeleek slechts de prijzen. Dat mag het geval zijn. Alleen jij en G-d weten dat!

Bij de meeste vragen over goed en kwaad, tellen de daden meer dan de intenties. Maar als het gaat om het stelen van gedachten, is de daad altijd verdedigbaar. Maar je bedoelingen zouden dat ook moeten zijn.

Door Aron Moss

Bron: May I Shop in a Store and Then Purchase for Cheaper Online

Uit het Engels vertaald door Baruch.

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Emuna is het standvastig geloof in een enige, soevereine, alwetende, welwillende, geestelijke, bovennatuurlijke en almachtige Schepper van het universum, die wij God noemen. Emuna bestaat uit drie niveaus: Niveau één is het geloof in de Goddelijke Voorzienigheid; Niveau twee is het geloof dat Hashem alles doet wat het beste voor ons is; Niveau drie is het geloof dat Hashem alles doet met een specifiek doel. Deze thesen zijn nader uitgewerkt in het boek "The Garden of Emuna".

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.