BSD

Wat is Emuna?

Wat is het

emunah

Over het algemeen wordt Emuna vertaald met geloof.

We zijn gewend om bij geloof te denken aan een strategie voor mensen die niet voor zichzelf kunnen denken. Salomo schrijft: "De dwaas gelooft alles, de wijze man begrijpt." Emuna is echter een aangeboren overtuiging, een perceptie die eerder de waarheid overstijgt, dan ontwijkt. Integendeel, wijsheid, inzicht en kennis kunnen emuna verder verbeteren.

Toch is emuna niet gebaseerd op het verstand. De rede kan nooit de zekerheid van emuna bereiken, aangezien redelijkerwijs gesproken, kan er altijd een grotere redenering langs komen en bewijzen dat je redenen verkeerd zijn. Op deze manier is emuna vergelijkbaar met het zien van de eerste hand: Het verstand kan helpen beter te begrijpen wat je ziet, maar het zal een moeilijke tijd hebben je te overtuigen dat wat je nog nooit gezien hebt. Zo ook, emuna blijft overeind ​​ook als het verstand het niet kan inhalen.

Hoe te testen

Praktisch gesproken, kan iemand geloof hebben, terwijl hij niet geïnteresseerd is of het niet voor zichzelf kan beredeneren. Daarom is zijn geloof niet van hem; hij vertrouwt gewoon op anderen. Wanneer iemand een diepgaand emuna heeft in de waarheid welke dan ook, voelt hij deze waarheid als een essentieel onderdeel van zijn eigen essentie en wezen.

De lakmoesproef zou een geval van martelaarschap zijn. Iemand met een sub-rationeel geloof kan wel of niet besluiten om zijn leven voor zijn geloof te geven. Iemand met super-rationeel emuna heeft geen andere keus - zijn emuna ontkennen is de kwintessens van zijn wezen te ontkennen.

Hoe krijgen we het

Zoals we al zeiden, emuna is aangeboren, maar het kan worden versterkt door studie, ervaring en verstand. Zonder die zaken, kan emuna gescheiden blijven van zijn houding en acties. De Talmoed beschrijft hoe een dief ook in God gelooft: Bij een inbraak waarbij hij op het punt staat zijn leven en het leven van zijn slachtoffer te riskeren, schreeuwt hij in alle oprechtheid, "God help mij!" De dief vertrouwt erop dat er een God is, die zijn kreten hoort, maar het ontgaat hem dat deze God in staat kan zijn om voor hem te zorgen zonder dat hij steelt van anderen. Want emuna kan hem alleen beïnvloeden door studie en contemplatie.

Er wordt gezegd dat de meest Emuna - verrijkende studies de Midrash en Kabbala zijn. De Kabbalisten uit de periode na de Spaanse ballingschap (16de eeuw) presenteerden deze ideeën in een meer rationele vorm. Het chassidisme van Chabad, een aanpak die gesticht is door Rabbi Schneur Zalman van Liadi aan het einde van de 18de eeuw, is een verdere uitbreiding van deze trend, waardoor het gebied van emuna meer in de nabijheid van de menselijke rede is gebracht - en de menselijke rede machtigt om een kijkje in het transcendente rijk van emuna te nemen.

Toch is de grootste vitamine om emuna te krijgen gewoon oefening. In feite wordt een ambachtsman in het Hebreeuws een "Uman" genoemd -omdat hij zijn vak zovaak heeft geoefend tot het natuurlijk voor hem wordt. Zo ook groeit emuna groter en dieper als je jezelf eraan went om alle verschijnselen van het leven te zien als manifestaties van de aanwezigheid en glorie van de Schepper. Nog meer wordt emuna verrijkt door testen en het weerstaan ​​van deze tests; en door offers in het leven te brengen omwille van emuna.

Door Tzvi Freeman. Bron: Emunah

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Emuna is het standvastig geloof in een enige, soevereine, alwetende, welwillende, geestelijke, bovennatuurlijke en almachtige Schepper van het universum, die wij God noemen. Emuna bestaat uit drie niveaus: Niveau één is het geloof in de Goddelijke Voorzienigheid; Niveau twee is het geloof dat Hashem alles doet wat het beste voor ons is; Niveau drie is het geloof dat Hashem alles doet met een specifiek doel. Deze thesen zijn nader uitgewerkt in het boek "The Garden of Emuna".

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.