BSD

Waarom staat Hashem lijden toe?

lijden Iedereen die dit leest heeft lijden ervaren. Zo ook de schrijver van dit artikel. Soms lijkt het of de meest vrome onder ons het meest lijden. En soms leven zij, die anderen het meeste kwetsen het best. Dus is het alleen maar menselijk om te vragen, "Waarom laat een goede God slechte dingen gebeuren met goede mensen?"

Rabbijnen houden er niet van deze vraag te beantwoorden. Niet omdat ze dat niet kunnen. Maar vanwege het risico. Als de pijn van je broer zinvol is, dan hindert het jou misschien niet op dezelfde manier. In dat geval zou het beter zijn om geen antwoord te hebben. Dus als je wilt begrijpen "waarom", dan moet je mij één ding beloven. Door de pijn bij anderen te zien, zul je elke uitleg vergeten en gewoon zwijgen. Kijk maar eens in hun ogen. In de pijn. En stop niet totdat ze zeker weten dat je erin deelt. Totdat ze weten dat ze niet alleen zijn. Voor alle andere keren, laten we beginnen die te begrijpen.

Een groep jongens besluiten om basketbal te spelen. Eén jongen hoort het niet zo goed. Hij krijgt de bal, legt hem op de grond en schopt hem keihard naar de andere kant van het veld. De andere kinderen keren zich woedend tegen hem en zeggen: "Wat doe jij in vredesnaam?"

Hij zegt: "Wat bedoel je? Ik maakte zojuist een doelpunt."

Zij zeggen: "Nee, dat deed je niet. Je scoorde niets, je kreeg voor ons een penalty en gaf het andere team de controle over de bal."

De jongen is verward en neerslachtig. Het probleem? Hij was aan het voetballen en zij speelden basketbal. Ik noem dit probleem "het spelen van het verkeerde spel." En "het spelen van het verkeerde spel" is de grootste fout die je kunt maken in je leven.

Wat je nu ook meemaakt, of het schulden, honger, verslaving of een handicap zijn, dat is hoe God tegen de bal "schopte". Je wordt boos en denkt dat er iets mis moet zijn met Hem. Of met jou. In waarheid is het enige probleem dat beiden een verschillend spel spelen. Laten we ze introduceren.

Jij speelt een spel genaamd "Mijn perfecte leven". Elke dag streef je naar een perfecte gezondheid, perfecte financiën en het perfecte huwelijk. Dan wel om deze perfectie zo dicht mogelijk te benaderen. Wanneer je moet lijden, ben je boos, want dat betekent dat je spel wordt geruïneerd.

Welk spel speelt God? Het heet "Het perfecte verhaal". God wil het Grootste verhaal ooit vertellen. Hij ontvouwt Zijn verhaal (geschiedenis) als handelingen in een toneelstuk. Het verhaal zit vol drama. Helden en schurken. Overwinning en rampen. Verdriet en vreugde. En wordt ons verteld dat het allemaal "boven" wordt opgenomen als een grote 7000 jaar durende film.

Dus waar sta jij in dit spel? Je staat voor de camera! Je bent een acteur en Hij is de Regisseur. Je bent de hele tijd in deze film geweest. Het probleem is dat je niet beseft dat je in deze film zit. Je speelt een ander spel, dus lijken de aanwijzingen van de Regisseur niet relevant. Ondertussen is er niemand die je rol kan spelen, en dat verpest dit spel. Tot op een dag, jij beslist om te luisteren. De woorden die je hoort beinvloeden je tot in de kern van je wezen. Je begint te voelen alsof je uit een slechte droom ontwaakt. Je bent niet wie je dacht te zijn. En je leven is niet wat je dacht dat het was. Dingen beginnen in beeld te komen.

Dit is wat de Regisseur zei: "Mijn kind, ik had een reden om je voor deze specifieke rol te kiezen. Ik wachtte een lange tijd op je tot je je tot Mij zou wenden om erachter te komen wat het was. Dus zal Ik je vertellen wat het is. Jouw rol is nooit het perfecte leven voor jezelf. Jouw rol is een manier te vinden om een held voor iemand anders te zijn. Wat is een held? Iedereen die bereid is verder te gaan dan zichzelf voor het grotere goed. Iedereen die bereid is om zijn persoonlijke verlangens opzij te zetten, om Mijn wensen voor hem/haar te vervullen.

"Wat Ik wil? Ik zou willen dat je anderen zou dragen die gevallen zijn, door een vriendelijk woord of een kleine daad van naastenliefde. Ik zou willen dat je dankbaar zou zijn voor al het goede dat je omgeeft, en dat je nederig de uitdaging zou aannemen om de rest te overwinnen. Ik zou willen dat je elke dag zou vechten tegen de demonen die Ik je gaf om te verslaan, zoals daar zijn hebzucht, lust, luiheid of iets anders.

"Omdat Ik wil dat je weet: begraven onder de scherpe rotsen die Ik vlak voor je heb geplaatst bevindt zich verborgen goud. Het is in die donkerste momenten, als je geen uitweg ziet, dat alle zielen die zijn heengegaan, "het grote publiek in de hemel", gekluisterd aan het scherm zullen zijn, om om je te huilen, voor je te bidden, wachtend om te zien wat je zal doen en wie je zult worden.

"En waar zal Ik zijn? Niet achter de camera als elke andere Regisseur. Ik zal op dat moment van pijn bij je zijn en het net als jij ervaren. Want wij zijn niet te scheiden. Wij zijn één. En je zult nooit alleen zijn. Ik wil dat je Mijn instructies hoort, en daarnaar luistert, omdat Ik weet wat het beste voor jou is. Ik weet dat omdat Ik je gemaakt heb. Maar zelfs als je alles wat ik zeg negeert, toch zal de liefde die Ik voor jou heb dezelfde zijn. Je bent mijn dochter. Je bent mijn zoon. Altijd."

Bij het horen van deze woorden, kijk je terug op alles wat je hebt meegemaakt. En zegt dan: "Ja, ik ben geslagen. Ja, ik ben gekneusd. Ja, ik hield van acteurs wiens rol veel te vroeg werd afgesneden. Oneerlijk? Onvolmaakt? Ja. Maar misschien was het doel nooit perfectie. Misschien was het doel het verhaal zelf. En verhalen sterven nooit. Ik voel innerlijke vreugde achter al die pijn. Omdat ik weet dat het niet uitmaakt wat er gebeurt, elke dag word ik gekozen voor een kleine rol in de Grote Productie. En ik werk mee voor de Almachtige Creatieve Regisseur."

De uitdagingen zullen er zijn. Ze zijn geen marteling. Dit is de manier waarop de Regisseur zegt: "Ik geloof in jou. Ik heb een les die Ik het publiek moet leren, en ik denk dat jij dit kunt doen en niemand anders in de wereld." Als een uitdaging te groot lijkt om er mee om te gaan, betekent dat de Regisseur een kracht in je ziet die jezelf niet kent. Hij wil dat jij die kracht ook ziet. Moeilijkheden zijn geen reden tot woede of wanhoop. Nee, het is jouw moment. Doe er iets mee dat waard is om naar te kijken. Iets dat de Regisseur doet glimlachten.

Het beste deel van dit spel Je kunt het nooit verliezen. Omdat de mislukkingen de moeite waard zijn en net zoveel punten opleveren als de successen. Het verhaal heeft deze mislukkingen nodig. Als je niet kunt zien hoe, wacht dan gewoon. Op zijn tijd, zal Hij je laten zien hoe de hele productie uit elkaar zou zijn gevallen zonder hen.

Wat is je rol nu, op dit moment? Hier is het: Je bent in een scène waarin de wereld al duizenden jaren door duisternis omsloten is. Iedereen is vergeten wat licht zelfs is. Iedereen heeft één lucifer, maar ze weten niet wat er mee te doen. Je strijkt je lucifer over een rots, en anderen zijn verbaasd over wat ze zien. Ze beginnen hetzelfde te doen. Kort daarna, zetten kaarsen over de hele aarde de wereld in het licht.

De instructies van de Regisseur vinden we in de Tora en de geboden. Je lucifer zijn je daden. Je ziel is je vuur. En als je een rots raakt, strijk een lucifer af in plaats van je geloof te verliezen. Het kan alles veranderen. De dag komt dat alleen maar goede dingen met goede mensen zullen gebeuren, en er voor de rest gerechtigheid zal geschieden. En samen met de Messias, zullen we "Ons Perfecte Leven" creëren. Ik zegen u allen om helden te zijn die geen problemen nodig hebben om groot te worden.

Nu ga en speel.

Door Shmuel Pollen

Bron: Why Does G-d Allow Suffering

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Emuna is het standvastig geloof in een enige, soevereine, alwetende, welwillende, geestelijke, bovennatuurlijke en almachtige Schepper van het universum, die wij God noemen. Emuna bestaat uit drie niveaus: Niveau één is het geloof in de Goddelijke Voorzienigheid; Niveau twee is het geloof dat Hashem alles doet wat het beste voor ons is; Niveau drie is het geloof dat Hashem alles doet met een specifiek doel. Deze thesen zijn nader uitgewerkt in het boek "The Garden of Emuna".

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.