BSD

Gods Business

Een interview met een zakenman:

zaken

Waarom doe ik het? Het is niet voor het geld. Ik had genoeg geld voordat ik begon; en door de manier waarop de dingen tegenwoordig gaan is het soms moeilijk om winst in het bedrijfsleven te maken. Is het voor mij om mijn tijd in te vullen? Nee, ik ben het soort mens dat volkomen tevreden is; ik hoef niet zo nodig "iets te doen" om mij compleet te voelen. In feite, wanneer ik naar kantoor ga en om moet gaan met alle vleiers, bedriegers en dwazen voel ik me klein, alsof ik opgeef wat het beste in mij is en ik er alleen maar om ben om er zijn en hun spel te spelen.

Dus waarom doe ik het? Ik vraag me dat elke dag weer af. Maar ik zal je vertellen wat het is. Eens in de zoveel tijd, misschien één keer per jaar, ga ik rond in de fabrieken, de productie lijnen waar de mannen en vrouwen in hun werkjassen de producten samenstellen. Ik loop op de werkvloer, en één van hen roept naar mij, "Hei, Baas! Bedankt voor deze baan! Ik hoop dat we met ons werk veel geld voor u verdienen!" Dan komt er een ander met de productiecijfers van vorig jaar, en de plannen en beloften voor het volgend jaar.... Ik weet wat je denkt, maar nee, het is geen ego. Ik kon makkelijk een universiteit of een kunstmuseum sponsoren en krijg tien keer de eer en glorie zonder de teleurstellingen en het hartzeer. Wat het is, is het gevoel dat je deel uitmaakt van het leven van deze mensen, dat zij zichzelf zien als partners van je visie, dat ze ervoor hebben gekozen om hun leven te wijden om je dromen tot werkelijkheid te maken... er is niets zoals dit in de wereld.

Een interview met een kunstenaar:

Waarom ik het doe? Mensen denken dat het komt omdat ik dit talent in mij heb dat roept om expressie. Dat kan er een deel van zijn, maar als dat zo is, dan is het een zeer klein deel. Allereerst, er is nog veel meer in mij dan mijn "talenten", waarvan het schilderen niet het enige of zelfs het grootst is. Ten tweede, als het slechts een kwestie was van uiting geven aan mijn talent, dan is dat het makkelijke gedeelte. Ik sluit mezelf op in een kamer en schilder. Maar dat is niet wat ik doe - Ik schilder om begrepen te worden, ik schilder om bekeken te worden, ik schilder (zullen we zeggen botweg? om te verkopen. Dat is waar alle frustraties en teleurstellingen samenkomen, de fysieke en emotionele uitputting - in het streven om iets te maken dat de galerieën tentoon willen stellen, dat de verzamelaars zouden willen kopen en dat de gewone man zou waarderen. Waarom doe ik al die moeite?

Ik zal je vertellen wat het is. Ik herinner me de eerste keer dat ik een schilderij verkocht. Het gevoel dat er iemand is met jouw visie, dat er iemand is die "het snapt" in die mate dat hij bereid is om er geld voor te betalen om het te bezitten. Zelfs als je er alleen maar in geslaagd bent om één procent van je visie op het doek weer te geven, en zelfs als de koper slechts één procent waardeert van wat je hebt weergegeven, en toch, de man heeft het gekocht! Je deelt een klein stukje van je ziel. Er gaat niets boven dat in de wereld.

Een interview met God:

Waarom doe Ik het? Ik heb reeds al het geld, al de macht, al de tevredenheid, al de voldoening en al het plezier dat er te krijgen is - Ik ben oneindig, dat weet je wel, en trouwens, al deze dingen tellen niet echt zo veel als Jij degene bent die hen in de eerste plaats geschapen hebt. Ik hoef niets met mijn tijd te doen - ik schiep die ook. Dus waarom betrek Ik mezelf hierin zoals Ik doe? Waarom onderwerp Ik mezelf aan de frustraties en teleurstellingen bij het maken en uitvoeren van deze wereld? Het is een vraag die Ik mij elke seconde van de tijd afvraag - vele, vele malen per seconde.

Maar Ik zal je vertellen wat het is. Eénmaal per jaar, op Rosh Hashanah, maak Ik een reis naar alle synagogen in de wereld. Ik zie de mannen in hun gebedsmantels, de vrouwen met hun gebedenboeken, de man met de sjofar die mij tot Koning uitroept van het universum in naam van iedereen die aanwezig is. Ik hoor hun hart roepen: "Hé, Boss bedankt voor deze baan! We hopen dat U hebt gekregen wat U wilde uit uw business... AlsUblieft kunt U ons contract voor nog een jaar vernieuwen!?" Ze brengen Mij hun lijsten van prestaties, excuses voor wat ze verknalt hebben, en maken allerlei beloftes voor het volgende jaar. Dan raakt het Mij dat zij mijn droom willen waarmaken! Never mind dat ze nog geen één honderdste procent hebben begrepen van wat Ik ze vertel over wat Ik van ze wil. Never mind dat ze vleiers, bedriegers en dwazen zijn (in ieder geval zijn ze dat soms). Ze zien zichzelf als partners van mijn visie; ze willen Mij helpen het te laten gebeuren, te worden betrokken bij deze onderneming van Mij, dit leven ademde Ik in hen. Ze willen het waarmaken, en zijn vasthoudend met alles wat ze hebben.

Wat dat betreft is er voor Mij niets vergelijkbaars in de wereld. Noch daarbuiten.

Door Yanki Tauber

Bron: The God Business

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Emuna is het standvastig geloof in een enige, soevereine, alwetende, welwillende, geestelijke, bovennatuurlijke en almachtige Schepper van het universum, die wij God noemen. Emuna bestaat uit drie niveaus: Niveau één is het geloof in de Goddelijke Voorzienigheid; Niveau twee is het geloof dat Hashem alles doet wat het beste voor ons is; Niveau drie is het geloof dat Hashem alles doet met een specifiek doel. Deze thesen zijn nader uitgewerkt in het boek "The Garden of Emuna".

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.

Tora is letterlijk "instructie"; Er zijn twee betekenissen. De vijf boeken van Mozes zijnde Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium en meer in het algemeen verwijst het naar de Joodse leer en wat wij ten onrechte het Oude Testament noemen.