De treinen van Solomon

Deel 1

Bron: Breslev.co.il Welkom in het archief van onze familie geschiedenis. Doe mee en u zult mee reizen, door de tunnels van de tijd, in onze familie trein. U reist mee met het verhaal van de overleving en de eenwording van de twee takken van de afstammelingen van Koning David, zaliger gedachtenis. Zij zijn de nakomelingen van twee van zijn zonen namelijk Nathan en Salomo.

Dit boek beschrijft de geschiedenis van twee families die de Holocaust van de Tweede Wereldoorlog overleefden en zich herstelden. Het is geen boek vol met verschrikkingen, hoewel hier en daar iets wordt vermeld over wat er tijdens de jaren van het bewind van het Derde Rijk in Europa gebeurde. Ik ben blij dat ik hen die van horror verhalen genieten teleur moet stellen.

Het is veel meer dan een "oh die arme opgejaagde Joden" geschiedenis. Het is een herinnering aan de overleving, een verhaal over de kracht van het geloof, dat een onsterfelijk volk draagt tot ​​in de eeuwigheid. Een verhaal over het geloof, dat het eeuwige leven geeft als dat van de vogel phoenix. Deze vogel ontving van Noach een zegen van onsterfelijkheid als beloning voor zijn nederigheid, geduld en geloof.

Wij zijn hier. Die grote machtige rijken, die angstaanjagende bendes en hordes van plunderaars, die ons probeerden te vernietigen, zijn niet meer. Van koning Nimrod tot de grootste en machtigste dynastie van het oude Egypte tot de Meden en Rome tot Atilla de Hun en de Kozakken tot Hitler's "Eeuwige" Derde Rijk; ze zijn allemaal slechts gedeelten in de geschiedenis boeken. Het verhaal van de familie dat in dit boek wordt verteld, is een klassiek voorbeeld van de onsterfelijkheid van ons volk.

Er wordt ook iets verteld over de wortels van de familie in de dagen van de Heilige Tempel in Jeruzalem en tijdens de gouden eeuw van de Joden in het oude Spanje en de Spaanse Uitzetting.

Het is een boek over de strijd om te overleven, levensecht, een boek van het geloof, van hoop en van de wederopbouw en vreugde. Het eind van het boek dat slechts het begin is van de verbouwing laat dit zien, evenals de doorgaande reeks familie lijnen.

Het boek is gebaseerd op de werkelijke feiten, hoewel sommige namen zijn veranderd vanwege privacy, veiligheid of bescherming van bepaalde personen. Of vanwege de voortdurende militaire geheimhouding die nog steeds van belang kan zijn.

Ik hoop en bid dat dit boek mijn beste lezer, u zal aanspreken. Dat het soms een paar tranen en soms een vreugdevol licht zal brengen. Hoewel het op geen enkele manier religieuze uitspraken zal promoten, hoop ik dat het boek bij zal dragen in de kennis en het geloof dat er inderdaad een Opperste Schepper, een Eeuwige Rechter, een Vader en Koning in de wereld is.

Moge Hij de uiteindelijke vernieuwing brengen vol van liefde en barmhartigheid. Spoedig in onze dagen, Amen.

Hoewel het een beetje traag begint, net als een stoomtrein, maakt het toch snelheid en passeert veel interessante landschappen. Dus stap in en ga zitten, de trein is klaar om te vertrekken.... ALLEMAAL AAN BOORD...

Yaakov Bar-Nahman - in Het Heilige Land van Israël 5770 (2010).

Proloog

"Solomon Solomon, stop met dagdromen! De trein is vertrokken. Laten we gaan, je vertelde me, dat we het station zouden verlaten zodra de trein was vertrokken. Nu Soli ...", riep Becka zijn vrouw.

Het echtpaar van middelbare leeftijd stond op het lege perron van het Centraal Station van Berlijn.

De Duits-Joodse kooplieden hadden in hun loyaliteit aan hun land en keizer Wilhelm II, miljoenen Duitse Marken gespendeerd voor het bouwen van het meest geavanceerde spoorwegnet in Europa met de beste locomotieven en wagons. Hun patriottisch doel was om het economische systeem van Duitsland weer op te bouwen, om hun land te redden van de ondergang na de dure nederlaag van de Eerste Wereldoorlog.

Het Centraal station van Berlijn was groot voor zijn tijd. Binnen het kolossale stalen en betonnen bouwwerk waren vier sporen met hun perrons die verbonden waren met bovengrondse loopbruggen.

Dichtbij de grote entree bevond zich de kaartjes verkoop en het schema met aankomst- en vertrektijden. De voorgevel had de typische, na de Eerste Wereldoorlog, Duitse decoraties.

Achter het gebouw was een groot, maar goed georganiseerd, netwerk van sporen, schakelkasten, zijsporen, werk gebouwen, kolen pakhuizen en alles wat bij de normale uitrusting van een goed gebouwd en druk station behoort.

Dan waren er de veranderingen. Kort na het begin van de nieuwe oorlog waren een aantal ogenschijnlijk kleine, maar belangrijke veranderingen aan dit grootse bouwwerk aangebracht. Er was in een open ruimte een ander gebouw neergezet. Dit was een kazerne voor SS-militairen.

Binnen het station was het eerste waarmee de bezoeker werd geconfronteerd een tweede bord. Deze bestond o.a. uit het beruchte embleem van een adelaar met gespreide vleugels die zat boven op een rode schijf met de zwarte swastika. Dit bord gaf niet normale tijden voor de treinen aan. Het bevatte mededelingen aan het publiek van de "Wehrmacht", orders voor het grote publiek, en relevante mededelingen voor het station en de treinreizigers.

Daar en boven was de meest onheilspellende verandering van de ooit luxueuze wachtkamer. Die was veranderd in een kantoor en verhoorkamer van de gevreesde Gestapo!

"Ja, mijn dierbare Becka. Je hebt gelijk, laten we gaan. De trein met de kinderen is vertrokken. Baruch Hashem een andere trein op weg naar het leven", zei Salomo, half verdiept in zijn gedachten.

"Waar heb je het over Soli?"

"Hmm, wat vroeg je Becka?"

"Je zei 'een trein op weg naar het leven'. Wat bedoel je? Ik ken je. Je mag bij tijden een dromer zijn, maar als je iets te zeggen hebt dan heeft dat een bedoeling. Zelfs als het een bedoeling is die de meeste mensen niet oppakken en begrijpen."

"Deze dagen zijn er treinen die niet leiden naar het leven, in plaats daarvan naar.... Je weet maar al te goed wat ik bedoel."

Dan pruttelt de luidspreker. "Achtung, alle burgers dienen onmiddellijk de perrons 2, 3 en 4 te verlaten. Sieg Heil!", aldus de grove stem van het station omroepsysteem.

"Becka, laten we hier onmiddellijk vertrekken! Er loopt een trein met soldaten binnen!"

Wordt vervolgd.

Geschreven door Yaakov Bar Nahman en vertaald uit het Engels door Jadied.
Bron: Solomons Trains

Aantekeningen

Home Malben

Begrippenlijst

printer

Baruch Hashem Gezegen zij Hashem

Hashem betekent letterlijk: "de Naam" is een vervangende term voor de Almachtige zodat wij niet riskeren Gods naam ijdel te gebruiken.